“Cesurların Sahnesi”
Big Bang Startup Challenge
Heyecanı Başladı
İTÜ ARI Teknokent’in teknolojik çözüm ve inovasyon geliştiren girişimcilere 360 derece destek sunan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge başladı.
Uniq İstanbul’da iki gün sürecek etkinliğin ilk gününde “Automotive & Mobility”, “Energy”, “ITU Seed”, “Marketplace & Platform”, “AI & Blockchain”, “Digital Arts”, “Insurtech & Wellbeing” ve “Sustainability & Smart Cities” olmak üzere 8 farklı sektörel dikeyde 50 girişim sunumlarını yaptı. Rekabet kadar eğlencenin de yer aldığı etkinlikte Dance Factory ekibinin dans şovları katılımcılardan büyük beğeni topladı. Big Bang Startup Challenge’ın ikinci gününde ise TOP 50 girişim ödül, nakit ve yatırımlarla buluşacak.
İTÜ Çekirdek’in teknolojik ve yenilikçi ürünlere sahip tüm girişimleri, yatırımcılar ve kamuoyuyla buluşturduğu Big Bang Startup Challenge etkinliğinde ilk gün heyecanı başladı. Uniq İstanbul’da gerçekleştirilecek ve sunuculuğunu M. Serdar Kuzuloğlu’nun üstlendiği etkinliğin ilk gününde TOP 50 girişim 8 farklı sektörel dikeyde sunumlarını yaptı. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Big Bang sahnesinde buluşmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek “Bundan yaklaşık 20 yıl önce İTÜ ARI Teknokent’in kuruluş çalışmalarında yer almış bir isim olarak, tüm hayalimiz; yaşayan, besleyen, öğreten ve de öğrenen sürdürülebilir bir ekosistem kurmaktı. 2012’de hayata geçirdiğimiz kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek ile birlikte görüyorum ki, ilk günden bugüne hayalimizin ötesinde işler başardık. Desteklenen 5 bine yakın girişimin aldığı 208 milyon dolar yatırım ve ulaştığı 200 milyon dolar ciro bugün gurur kaynağımız.’’ dedi.
Big Bang Startup Challenge’ta ikinci gün…
Big Bang Startup Challenge’ın ikinci ve final gününde ise ilk gün sunumlarını gerçekleştiren TOP 50 girişim sahnede ödül, nakit ve yatırımlarla buluşacak. Geçtiğimiz yıl 341 milyon TL tutarında ödül, nakit ve yatırımın duyurulduğu etkinlikte bu yıl rekor düzeyde kaynak duyurulması bekleniyor. Katılımcıları bekleyen yeniliklerden biri de geçmiş yıllarda yolu Big Bang sahnesinden geçen ve aldıkları yatırımlarla bugün globale açılmış üç başarılı girişimin yer alacağı All Star sahnesi olacak. Girişimcilik ekosistemine ev sahipliği yapan Big Bang’de katılımcılar, network’ünü genişletmenin yanı sıra fuaye alanında kurulacak olan girişim stantları ve deneyim alanlarıyla birçok teknolojik yenilik ile tanışma fırsatı bulacak. Ünlü sanatçı Mustafa Sandal’ın özel bir konser de vereceği Big Bang Startup Challenge’da heyecan ve coşku hiç azalmayacak.
Destekçileri güç katıyor
Big Bang’de; Elginkan Vakfı Elmas Paydaş; EPDK|Elder, Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Platin Paydaş; AGESA, Akbank, AKSigorta, Aktif Ventures, Anadolu Efes, Anadolu ISUZU, , Aveon Global Sigorta, Coşkunöz Eğitim Vakfı, Ezcacıbaşı, EnerjiSA, Ford Otosan, ForInvest, Golrang Innovation Center, Smart Güneş Teknolojileri, Teknasyon, Yalçıner Patent ve Yapı Kredi Teknoloji Altın Paydaş olarak girişimlerimizin ivmelenlerini artırmak amacıyla destek oluyor, geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyor.
Etkinlikle ilgili detaylı bilgi için; bigbang.itucekirdek.com
Big Bang Startup Challenge 2023’te sahne alan TOP 50 girişim şu şekilde:
‘’Automotive & Mobility’’ Sahnesi Girişimleri
AcademicSight: Üretim hattına sahip firmaların, ürünlerinin kalite kusurlarını otomatik olarak tespit ederek kalite kontrol süreçlerini hızlandıran ve maliyetleri azaltan bir yapay zeka tabanlı sistemdir.
Driven AVS: Dijital Yarış Antrenörü ile yarış pilotlarının pist üstünde nerede ve neden zaman kaybettiklerini tespit ederek antrenman verimliliğini artırıp sürüş performanslarını artırmaktadır.
Newky: Patentli IOT cihazı ve uygulaması üzerinden kullanıcının biyometrik verileri ile cep telefonunu güvenli dijital anahtara dönüştürerek araç, kapı, cihaz ve dosyalarla eşleştirip kullanıma erişim izni sağlamaktadır.
Sutech Otonom Teknoloji A.Ş: Elektrikli, çevreci, otonom sürüş destekli ve uzaktan kontrol edilebilen, paylaşımlı su üstü mobilite servisidir.
Pina Minds: Uzman olmayan bir kullanıcı tarafından gerçekleştirilen tek bir kinestetik gösterim ile programlanan ve farklı görevleri yerine getirebilen robotlar geliştirmeyi hedeflemektedir.
Powea: Elektrikli araçların şarjları sırasında ptf, yenilenebilir enerji oranı ve şebeke uygunluğuna göre optimizasyon sağlayan şarj istasyonu yazılımları geliştirmektedir.
Wyseye (Hasar.AI): Araç hasarlarını hızlı, hassas ve objektif bir şekilde değerlendirmeye olanak tanıyan yapay zeka destekli bir platform sunmaktadır.
ZGN Otonom: Modüler ve giydirilebilir otonom operasyon çözümleri geliştirmektedir.
“Energy” Sahnesi Girişimleri
Buradayım: Elektrik alan teoremi, güç sistem analizi ve veri analizi tekniklerini birleştirerek oluşturduğu teknikler yardımı ile elektrik hatlarında arızanın yerini tespit edebilmektedir.
DFA Platform: Elektrik dağıtım şirketlerinden son kullanıcılara kadar farklı ihtiyaçlara cevap verecek; ölçümleme, veri toplama, analiz ve yönetim çözümleri sunan platformdur.
INNOFLUX Teknoloji: “Enerji Odaklı Altyapı Firmaları” içerisinde bakım süreçlerinden edinilen her fotoğraf üzerinde kullanabilecekleri merkezi bir görüntü işleme yazılımıdır.
Regenas: Geliştirilen rejenerasyon ve reaktivasyon teknolojileri ile ek atık oluşturmadan yenilenmiş mineral yağı üretimi yapmaktadır.
Rumitech: Güneşten ve rüzgardan elde edilen hibrit enerjiyi üzerinde depolayan ve şebeke bağımsız olarak çalışabilen sürdürülebilir enerji sistemleri üretmektedir.
SC&P-Smart City & Partners: Uydu görüntüleme, uzaktan algılama, IoT teknolojileri ve risk analizleri ile çevre ve afet yönetiminde proaktif karar destek sistemleri sunarak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmektedir.
TUMURLY: Akıllı güneş ve rüzgar türbinleri üreten ve geliştiren bir teknoloji firmasıdır.
Wavegenx: Deniz ve okyanuslarda oluşan dalgalardan enerji üreten girişimdir.
“ITU SEED” Sahnesi Girişimleri
Develhope: Genç işsizliğiyle mücadele etmek için “şimdi öğren, sonra öde” modeline sahip kodlama eğitim kampıdır.
Ender Turing: Satışları ve müşteri deneyimini artırmak için 24 dilde en hızlı değere ulaşan Konuşma Analizi platformudur.
Geojet: Çevrim içi haritalarda ve yerel aramada yerelleştirilmiş sosyal ve arama pazarlaması için bir araçtır.
Nomis: Web3 ekiplerinin ürün, hizmet ve topluluklarını daha hızlı büyütmelerine yardımcı olan kimlik protokolü ve yapay zeka destekli cüzdan değerlendirme altyapısıdır.
Pulsetto: Vagus sinir uyarıcı (giyilebilir ve uygulama) olarak stresi azaltmak, kaygıyı hafifletmek ve uykuyu iyileştirmek için pratik bir yol sunmaktadır.
“Marketplace & Platform” Sahnesi Girişimcileri
FanSupport: Spor kulüplerine koşullu destek verilmesini sağlamak amacı ile kurulan ilk ve tek dijital platformdur.
GotoSailing.com: Tekne kiralama ve keyifli bir deniz tatili için benzersiz kullanıcı deneyimine dayanan bağımsız bir online platformdur.
LinqiApp: 175 ülkeden 3,5 milyar insanın İngilizce konuşma pratiği sorununu yapay zeka destekli, oyunlaştırma ve akran öğrenimi ile çözmeyi hedeflemektedir.
Oniki: Geliştirdiği yapay zeka destekli B2B Matchmaking yapan hibrit etkinlik teknolojisi ile konferans, kongre, zirve ve B2B toplantılarını, fiziksel ve online ortamda ölçülebilir, verimli ve keyifli bir hale getirmektedir.
Tiyatronet: Tiyatro oyunları ve sahne eserlerini, sanata erişim imkanı olmayanlara ve sanatseverlere ulaştırarak, tiyatronun her yerden izlenebilmesini sağlayan, tiyatro oyuncularına da düzenli gelir üreten dijital tiyatro platformudur.
“AI & Blockchain” Sahnesi Girişimleri
CopeTract: Sözleşmeleri blok zincirde depolayarak dijitalleşmesini sağlamaktadır.
Dejure AI: Hukukçular için yapay zeka teknolojisine sahip arama motorudur.
Intersection: Kullanıcıların kendi borsa hesaplarında kullanmaları için optimizasyon ve işlem amaçlı yazılım çözümleri sunan algoritmik trade platformudur.
OneNewOne: Yapay zeka tabanlı “Akıllı Aday Sınıflandırma, Eşleme”, “Akıllı Mülakat”, “Akıllı Otomasyon” ve “Akıllı Teklif” modüllerini içeren işe alım yönetim sistemidir.
u-xer | Quality Museum Bilgi Teknolojileri A.Ş.: Ekranda yapılan işlerin otomatize edilmesini sağlayan RPA ve test otomasyon ürünüdür.
Utilify: Blokzincir tabanlı topluluk etkileşim platformudur.
“Digital Arts” Sahnesi Girişimleri
Archade: Tasarımcılara yönelik AI-entegre bir pazaryeri projesidir.
Arkerobox: Çocukların dünya kültürel mirasını keşfetmesi için yenilikçi eğitim metotları ile deneyimleyerek öğrenmelerini sağlayacak eğitici kutu oyunları geliştirmektedir.
Handler – Hand Shake with Al: Handler, yapay zeka ile dijital oyun geliştirme süreçlerini optimize eder ve otomatize eder; kod üretimi, oyun tasarımı ve oyun dengesi için geliştirdiği araçları kendi iş akışlarında aktif olarak kullanırken, aynı zamanda diğer oyun şirketlerinin üretim süreçlerine yapay zeka entegrasyonu hizmeti de sunmaktadır.
Soundbank: Müzik dinleyicilerinin, fanların veya yatırımcıların, müziklerin gelecek dinlenme gelirlerine ortak olmasını ve düzenli gelir elde etmesini sağlarken, müzikleri tokenize ederek yatırıma açmaktadır.
V-Risetech: AI tarafından üretilen MOCAP verisi sayesinde, seçilen sanal stüdyolarda metin ve dinamik kamera hareketleri ile video içeriği oluşturulmasını sağlamaktadır.
“Insurtech & Wellbeing” Sahnesi Girişimcileri
Aivigo: İş kaynaklı bel, boyun ve sırt ağrısı gibi kas-iskelet rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavisinde kişiselleştirilmiş çözümler sunan yapay zeka destekli dijital sağlık platformudur.
Bambala: Annelerin hayatını kolaylaştıran +6 aylık bebeklere günün her anında, pratik, lezzetli, besleyici, uzun raf ömürlü, katkı maddesiz ürünler ve bu ürünlere kolayca annelerin ulaşmalarını sağlayan dijital çözümler sunmaktadır.
CS MOTOR TEST: Araç motorlarında yanma odası kaçaklarının tespitini sağlamaktadır.
Mistikist: Görsel-işitsel uyaranlar kullanarak, stresin azaltılmasına, odaklanmanın ve iş performansının artırılmasına destek olan beyin dalgası düzenleyicisi ve yapay zeka destekli nörobilim uygulamasıdır.
Yanhak.com: Çalışanların gelirlerini, haklarının tümünü tam kapsamlı olarak kişiselleştirebilmelerini ve yönetebilmelerini yapay zeka desteğiyle sağlayan bir platformdur.
“Sustainability & Smart Cities” Sahnesi Girişimleri
Avisoff: Kuşların verdiği zararları, kuşlara zarar vermeden engelleyen yeni nesil kuş kaçıran lazer sistemleridir.
Beespenser: Elektronik devre kartı üreten prototipleme cihazı geliştirmektedir.
Captanomy: İmalatçı, ihracatçıların karbon salımlarını ölçüp azaltmalarına yardımcı olarak performanslarını puanlayıp bankalar ve sigorta şirketleriyle bağlantıya geçirerek yeşil ürünleri için avantajlı oranlar elde etmelerini sağlayan yenilikçi bir SaaS platformudur.
DGMOS: Uluslararası anlaşmalar paralelinde tehlikeli maddelerle faaliyet gösteren tüm işletmelerin süreç yönetimlerini etkin ve güvenli bir şekilde yönetebilmesini sağlamak amacıyla Saas Dijital servis hizmetleri sağlamaktadır.
Kenevir Blok: İklim krizine önlem olarak karbon negatif, kendinden ısı-ses yalıtımlı, yangına dayanıklı geri dönüştürülebilir ve doğal olarak üretilen kenevir blok ürünü ile sağlıklı yapılar inşa etmektedir.
BeamFrame: Kamera ve LIDAR’ın füzyonu ile robotik alanının yeni sensörünü geliştiren girişimdir.
Packard Air Conditioning Technology Inc.: Güneş paneli destekli iklimlendirme ve soğutma cihazları üretmektedir.
Parkera Arge Ve Sürdürülebilir Teknolojiler Ticaret Anonim Şirketi: Sürücülerin saniyeler içerisinde boş park yeri bulmalarına ve karbondioksit emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olan yapay zeka destekli mobil uygulamadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı