T24 Dış Haberler
ABD Senatosu, Pazar günü, Ukrayna ve İsrail’e de yardım sağlayacak 118 milyar dolarlık sınır güvenliği yasa tasarısını açıkladı. Ancak tasarı, Temsilciler Meclisi’nin muhalefetiyle karşılaştı. ABD Başkanı Joe Biden, “Kongre’yi bir araya gelmeye ve bu iki partili anlaşmayı hızla geçirmeye çağırıyorum” derken Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, tasarının meclise ulaşması halinde “erken rafa kalkmış” olacağını söyledi.
Geniş kapsamlı ABD sınır güvenliği ve dış askeri yardım tasarısının Demokrat ve Cumhuriyetçi Senato destekçileri, Donald Trump’ın muhalefetine rağmen tasarıyı ilerleteceklerini söyledi. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, tasarının Çarşamba günü ilk oylamasının yapılması için gerekli adımları atacağını açıkladı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson ise X’te yaptığı açıklamada “Bu tasarı beklediğimizden de kötü ve Başkan’ın yarattığı sınır felaketini sona erdirmeye yaklaşamayacak” dedi.
ABD’de göç ve sınır güvenliği konusunda en önemli değişiklikleri içeriyor
Tasarının yasalaşması halinde, ABD’de göç ve sınır güvenliği konularında on yıllardır yapılan en önemli değişiklikler gerçekleşmiş olacak.
Bazı ilerici Demokratlar, çocukken ABD’ye getirilen “Dreamer” göçmenler de dahil olmak üzere, uzun yıllardır ABD’de yaşayan 11 milyon belgesiz kişiye vatandaşlığa giden bir yol sağlamadığı için tasarıya kızgın.
Bağımsız Senatör Kyrsten Sinema gazetecilere yaptığı açıklamada, yasanın ABD’nin güney sınırını güvence altına alacağını ve yedi gün boyunca günde ortalama 5 binden fazla geçiş girişimi olması halinde İç Güvenlik Bakanlığı’nın sınırı geçici olarak çoğu göçmene “kapatmasını” gerektireceğini söyledi.
Tasarının müzakerecilerinden Cumhuriyetçi Senatör James Lankford, gelen göçmen sayısı önemli ölçüde düştüğü için sınırın muhtemelen en az üç hafta kapalı kalacağını söyledi.
Ukrayna’ya ve İsrail’e yardımı da içeriyor
Senato’nun Tahsisat Komitesi’ne başkanlık eden Senatör Patty Murray‘in verdiği rakamlara göre, tasarıda sınır güvenliği için 20.23 milyar doların yanı sıra, Rusya ile savaşında Ukrayna’yı desteklemek için 60.06 milyar dolar; İsrail için 14.1 milyar dolar güvenlik yardımı, ABD Merkez Komutanlığı ve Kızıldeniz’deki çatışma için 2.44 milyar dolar ve Çin’le karşı karşıya kalan Hint-Pasifik’teki ABD ortaklarını desteklemek için 4.83 milyar dolar yer aldı.
Ukrayna, Gazze ve Batı Şeria da dahil olmak üzere çatışma bölgelerindeki sivillere insani yardım sağlamak üzere 10 milyar dolarlık ek bir fon sağlanacak, ancak tasarı, fonların Filistinliler için BM ajansı UNRWA’ya gitmesini engelleyen bir hüküm içeriyor.
Tasarının önemli denizaşırı güvenlik hükümleri, Biden’ın Ekim ayında Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardım için ek fon talep ettiği Kongre’den istedikleriyle büyük ölçüde örtüşüyor.